Newsletter

Grønn festival

Grønn festival 2016-10-31T14:55:50+00:00

Søndag 30 August 2015 blir det Grønn festival – sett av datoen

Grønn festilval i 2014 var en kjempesuksess

Årets miljøhappening for hele familien og for alle som er interessert i grønn filosofi og livsstil. Arrangeres hvert år av Miljøpartiet De Grønne og Grønn Ungdom på Nesodden.

Miljøpartiet De Grønne på Nesodden presenterer:
* grønt marked * foredrag * konserter * utstillinger * workshops * kultur * minikurs * informasjon * overraskelser * barneaktiviteter * underholdning *

Grønn festival!
– årets miljøhappening for hele familien og for alle som er interessert i grønn filosofi og livsstil

Gratis adgang for publikum. Marked fra 12 – 17, men programmet fortsetter utover kvelden.

Grønn festival arrangeres av lokallaget til Miljøpartiet De Grønne på Nesodden, men har bidragsytere og deltakere med andre politiske ståsteder. Festivalen er ment som et møtepunkt for alle med interesse for grønn filosofi og livsstil, og hvor det skal være rom for et bredt spekter av meninger og interesser. Det skal være et sted hvor publikum av alle slag skal kunne finne inspirasjon og få mulighet til å orientere seg i en del av de tilbudene og retningene som finnes.
Festivalen ble arrangert for første gang i 2011 og ble en stor suksess, med masse blide besøkende hele dagen. Siden da har det vært en årlig tradisjon, som har trukket stadig flere besøkende.

Festivalprogrammet har fire ben:
– en yrende markedsplass med en rekke organisasjoner og grønne aktører og tilbud
– kontinuerlig konserter på egen scene, og også andre kultur-happenings rundt på området
– et spennende og inspirerende foredragsprogram i andre etasje på Hellviktangen
– det er også flere tilbud til barn, slik at festivalen kan være noe for alle aldre

MDG er en del av en grønn og raskt voksende internasjonal bevegelse som tenker helhet og som forholder seg til hele jordkloden og i generasjoner fremover. MDG er for de som ønsker seg en grønn og langsiktig politikk, og som samtidig ønsker å ivareta det menneskelige mangfoldet. Vi tror på en bedre fremtid – for oss selv, for våre barn og barnebarn, og for alle våre medskapninger. MDGs søsterpartier er representert i en rekke land, og med stadig større tyngde. De er det tredje største partiet i Sverige, har lenge vært blant de dominerende partiene i Tyskland, og Eva Joly representerer de grønne i Europaparlamentet. Forandring er mulig!

På Nesodden viste en meningsmåling fra mars-15 at vi fikk ca 12% og er blitt Nesoddens tredje største parti.

Info om Miljøpartiet De Grønne: www.mdg.no

MDG Nesodden: https://www.facebook.com/mdgnesodden

Grønn Festival Nesodden: www.facebook.com/gronnfestivalnesodden
Her vil det komme oppdateringer om programmet utover våren og sommeren.

Hellviktangens ”Grønn Gourmet” har et rikholdig tilbud av økologisk mat. Den vakre og ærverdige hovedbygningen er fra slutten av 1700-tallet og er omgitt av en av Nesoddens mest populære badestrender og friområder.
http://hellviktangen.no/

For info eller påmelding til markedsplassen eller andre tilbud ta kontakt med arrangementskomiteen:

Katti Krøvel-Velle, kattikv@online.no, 92494009. (Standplasser og marked)

Ruby Wikstrøm, rubywic@hotmail.com, 92655363. (Konserter, kultur, barn)

Øyvind Solum, oyvind.solum@mdg.no, 90995595. (Foredrag & div)

For organisasjoner, foreninger og grønne virksomheter inviterer vi til å ha standplass på markedsområdet vårt utendørs. Det kan være salg av økologisk mat og andre beslektede produkter, eller det kan være organisasjoner som jobber med miljø, økologi, natur og grønn livsstil i litt bredere forstand. Det kan også være rom for aktører innen bl.a. solidaritetsarbeid, dyrevern, kultur m.m.
Allmennyttige/ idealistiske foreninger og organisasjoner, infostand, bordplass eller maks 2×3 meter: 200 kr.
Salgsstand (dog innenfor festivalens profil), bordplass eller maks 2×3 meter: 500
Større standplasser tilsvarende mer eller etter avtale. Vi tilbyr kun plassen på området, men er ikke ansvarlig for bord, tak, strøm eller annet man kunne trenge. Vi forbeholder oss retten til å avvise deltakere på markedsområdet, enten fordi det har blitt fullt, eller at det er for mange innen den kategori utstillere, eller fordi en aktør ikke passer inn i profilen vi ønsker å ha på arrangementet.

Fjordårets program:

GRATIS ADGANG kl 12-21

– en yrende markedsplass med en rekke organisasjoner og grønne aktører og tilbud

– kontinuerlig konserter på egen scene, og også andre kultur-happenings rundt på området
– et spennende og inspirerende foredragsprogram i andre etasje på Hellviktangen
– det er også flere tilbud til barn, slik at festivalen kan være noe for alle aldre

Grønn festival arrangeres av lokallaget til Miljøpartiet De Grønne på Nesodden, i samarbeid med Grønn Ungdom Nesodden, men har bidragsytere og deltakere med andre politiske ståsteder. Festivalen er ment som et møtepunkt for alle med interesse for grønn filosofi og livsstil, og hvor det skal være rom for et bredt spekter av meninger og interesser. Det skal være et sted hvor publikum av alle slag skal kunne finne inspirasjon og få mulighet til å orientere seg i en del av de tilbudene og retningene som finnes.

Hellviktangens ”Grønn Gourmet” har et rikholdig tilbud av økologisk mat. Den vakre og ærverdige hovedbygningen er fra slutten av 1700-tallet og er omgitt av en av Nesoddens mest populære badestrender og friområder.

Konserter hele dagen! Blant annet kommer Shabana Reehman

Ingrid Windsland (kl. 12.00)
Ingrid Windslands låter bærer tydelig preg av hennes inspirasjon fra 70-talls visekultur samt irsk, skotsk og engelsk folkemusikk. Hun har et melankolsk uttrykk og synger i hovedsak eget materiale, krydret med enkelte tradisjonelle folkeviser.

Åsmund Seip (12.45)
Åsmund Seip er en såkalt «Spoken Word-kunstner»og foredragsholder. I sitt nyeste prosjekt «100 Days for The Earth»
vender Åsmund seg mot naturen og utforsker hva som utfolder seg der når man begynner å lytte. Tekstene er nære, rå og ærlige.
Sammen med musiker Jarle Gudmundsen på piano tar Åsmund publikum med på en poetisk reise.

Ford Folk (13.15)
Med sterk musikalsk bakgrunn og lang fartstid er Ford Folk et allsidig og spennende band som overskrider de fleste sjangergrenser og
trakterer de fleste instrumenter! Ann-Turi Ford synger engelsk og norsk folkemusikk, jazz, pop, eldre slagere og revyviser.
Med seg har Ford, Gjermund Kolltveit (fele, hardingfele, bratsj, nøkkelharpe, rebek, kantele, harpeleik, munnharpe, beinfløyte, enrader, torader, pianotrekkspill, triangel og sang), Jan Helge Henriksen (gitarer, sang, synth og trøorgel), Bjørn Ivar Henriksen (trommer,
klangsteiner og sang) og Lars Svanberg Jakobsen (gitar, elbass, kontrabass, banjo og sang).

Jørgen og Jørgensen (14.15)
Jørgen & Jørgensen består av Jørgen Kværndal Olsen & Espen Jørgensen. Jørgensen fikk spellemannsprisen i 1995 og Drammen kommunes kulturpris i 2004. De omtaler musikken sin som: Blågress fra Nedre Buskerud. Bandinteresser: Flatpicin’ & Harmony singin’
Påvirket av: Norman Blake, Tony Rice, Bryan Sutton, Kenny Smith, David Grier, Gillian Welch & David Rawlings, Punch
Brothers, Christiania fusel, blågress og Stein Ove Berg

Shabana Reehman (15.00)
Komiker og forfatter Shabana Rehman ble veganer etter å ha blitt mamma til 2 kjøttetere. Hun kommer for å kåsere over
livet som grønn hundeeier.

Fredbevegelsen Fyllesyk i Folkedrakt – FFIF (kl.15.45)
Fredsbevegelsen Fyllesjuk i Folkedrakt er et livsbejaende og livlig band som spiller musikk som en
frigjøringsbevegelse. Her er det alt fra «Sigøynerpunk», til «Spagettijazz», og «Sirkuskabaret med reker i aspik».
Med andre ord leking med sjangre og rytmer. På Grønn Festival stiller FFIF med Erlend Aasland
(banjo mm.), Erlend Øvsttun Amsen (kontrabass), Even Tømte (trompet og vokal), Tale Fjell Egeberg (gitar, mandolin, sag og vokal) og Tone Wasbak Melbye (gitar og vokal).

Skoklefall Kartell (kl. 16.45)
Skoklefall Kartell, eller Kartellet som de heter utenfor halvøya debuterte på Grønn Festival for 3 år siden.
De har beveget seg fra å være et coverband til og stort sett spille egenproduserte låter. Med en blanding av reggae og rock, ispedd lengre
improvisasjoner og mye humor, drømmer Skoklefall Kartell om totalt musikalsk verdensherredømme eller
i hvert fall om å bli profeter på eget fastland.

Jonas Aasen & The Wranglers (kl. 17.30)
Jonas Aasen har føttene godt plantet i country og folk og skriver og spiller musikk inspirert av hverdagshendelser. Låtene er historier som med en uvanlige enkelhet fenger et bredt publikum. Inspirert av artister som Townes Van Zandt, Justin Townes Earle, Woody Guthrie og flere innen countrygenren formidler han historier og følelser på en fin måte gjennom musikken sin.
Bandet består av: Jonas Aasen (gitar /vokal), Jesper Fjellberg Magerøy (leadguitar), Nils Olav Bang (bass), Mathias Grinde (trommer),
Lene Vea Knutsen (vokal/kor)

Tormod Fuglestad (kl. 18.00)
Tormod Fuglestad er en forteller som er opptatt av mangfold og forskjeller som en mulig kilde for samarbeid og
dialog. Tormod forteller og plasserer myter og sagn i moderne kontekster. Han forteller også fra det lille i livet som veldig ofte kanskje er det største i livet. Historien han forteller på Grønn Festival handler om mat, trygghet og kattunger.

Mizou (kl. 18.45)
Mizou blander tradisjonsmusikk fra middelhavsområdet og egenkomponerte låter på fransk til «Fransk sjel med touch av Balkan».
Het sigøynermusikk, sefardiske låter, litt klezmer og alt de ellers forelsker seg i fra dette musikalske området blir til musikk fylt av masse lidenskap. Mizou: Karin Destainville Dammen (sang, låtskriver og trekkspill),
Maria Degerfors (fiolin). Maria Bovin De Labbé (perkusjon)

Cult Fiction (kl. 19.30)
Cult Fiction har utmerket seg med sine kraftige live show, og omtales som en Skandinavisk «power pop trio» Bandet har spilt inn album i Liverpool og arbeider nå med sitt andre album.

Sophie’s Garden (20.15)
Dette Nesoddenbaserte bandet er et resultat av Ida
Sophie Sletmo og Rune Strands samarbeid gjennom flere
år. I dag er Sophies Garden en stor, herlig musikalsk
familie bestående av syv musikere. Sophies Garden
henter inspirasjon fra pop, rock, soul, disko, elektronika
og gjerne et par sjangre til! Her blir det noe for enhver
smak; fyldige vokalharmonier, utsvevende soloer og
pumpende danserytmer!

14.00: Pernille Leivestad: Urbant landbruk – en nødvendig og hyggelig del av det grønne skiftet!
Dyrking av nyttevekster i urbane omgivelser er et enkelt fremtidsrettet klimatiltak som ikke bare resulterer i kortreiste, næringsrike og smakfulle økologiske råvarer, men som også fører til økt biologisk mangfold og en mer bærekraftig arealutnyttelse i byene.
I dette foredraget med landskapsarkitekt Pernille Leivestad fra Dyrk kan du bli inspirert til å bli med på en spirende kjøkkenhagerevolusjon og bidra til at flere byboere får muligheten til å ta i bruk sine ressurser og arealer til dyrking av mat. Terapeutisk hagebruk og sansehager har en helsefremmende effekt og positiv innvirkning på funksjonsnivå, atferd og trivsel. Godt tilrettelagte dyrkingsaktiviteter er verdifulle tiltak i hverdagen, og kan være en betydningsfull brikke i både behandling og rehabilitering innen både fysisk og mental helse.

Kjøkkenhagen stimulerer sansene, motiverer til fysisk aktivitet og bygger opp under mestringsfølelsen. Dyrking senker stress, øker konsentrasjonen og gir ofte en følelse av glede og velvære. DYRK planlegger, etablerer og veileder spesialtilpassede løsninger for institusjoner for psykisk helsevern, demens, mennesker med nedsatt funksjonsevne, utviklingshemming, barnevern og rus. Visste dere at dyrking av nyttevekster som oftest fører til sunt kosthold, bedre helse og mindre sykefravær? Og at grønne, levende pusterom på arbeidsplassen bidrar til økt trivsel og samhold?
Det er trendy, miljøvennlig, smakfullt og innovativt. De gjør det på Manhattan, i London og Amsterdam. Det dyrkes horisontalt og vertikalt. På tak, i potter, kasser, sekker og på friland. Dyrkingsaktiviteter gir flere tilgang på sunne, næringsrike og smakfulle råvarer og bidrar til økt fysisk og mental helse. Kjøkkenhagen kan være en arena for integrering og et samlingspunkt på tvers av religiøs og kulturell bakgrunn.
Når vi av klima-, miljø- og samferdselsårsaker må godta stor grad av fortetting, og at drømmen for alle ikke lenger kan være hus med kjøkkenhage på landet, så er det avgjørende å ha en visjon av en grønn by. Vi må ta med oss de grønne kvalitetene dit folk er. Og dette må vi både være med å skape selv – og det må legges til rette for av politikere og kommunale planleggere.

15.00: Rasmus Hansson: Hva innebærer den grønne omleggingen?
Hvor vil De grønne ta Norge, og hvordan skal vi komme dit? Hvilke ambisjoner har De Grønne for det kommende kommune- og fylkesvalget – og neste stortingsvalg?
Kanskje kan vi også høre litt om hva vi kan forvente av spennende grep i De Grønnes forslag til statsbudsjett nå i høst, og hvordan det peker fremover mot et framtidssamfunn som ikke bare er grønnere og mer bærekraftig, men som også rett og slett på mange områder er mer attraktivt å leve i.
Rasmus Hansson er Miljøpartiet De Grønnes første stortingsrepresentant. Rasmus er en erfaren miljøverner med lang fartstid fra både aktivisme, organisasjon og innen- og utenriksforvaltning. Rasmus er Cand. real i biologi fra NTNU, har en grad. dip i internasjonal politikk og en grad. cert i business admin. fra Australia. Han var generalsekretær i WWF Norge fra 2000-2012, og har vært direktør for miljøforvaltning ved Norsk Polarinstitutt og for NORADs miljøvernprogram. Han har også vært daglig leder på det nye Toppsenteret til CIENS – Forskningssenter for miljø og samfunn. Rasmus kom inn på stortinget i 2013 og ble valg til nasjonal talsmann i på landsmøtet i 2014.
– Den bærekraftige framtida kommer ikke av seg selv. Vi må prioritere å komme dit fremfor å bli i oljealderen, og vi må satse for å få det til.

16.00 Karen O’Brien: Klimaendringer og sosial transformasjon: Er det nok å være grønn?
Climate change is an urgent and challenging problem, but it is not the kind of problem that we think it is. Many view it as a carbon problem, a pollution problem, and a governance problem, and assume that green behaviors and new technologies will “solve it” – particularly if governments can agree to limit greenhouse gas emissions, and if businesses finally recognize the benefits and opportunities associated with a green economy.
In this talk I will argue that climate change is a different type of problem altogether – one that can be best described as a ‘paradigm problem’. Drawing on diverse understandings of transformation processes, I will discuss whether and how alternative paradigms can contribute to systems transformations and social change at the rate and scale called for by the latest understandings of climate change based on the IPCC Fifth Assessment Report. I will explain why it now may be time for the green movement to make a “quantum leap” towards a more effective paradigm for social transformations.

Karen O’Brien is professor in the Department of Sociology and Human Geography at the University of Oslo, Norway, and Co-founder of cCHANGE.no on Transformation in a Changing Climate. Her research has focused on climate change impacts, vulnerability and adaptation and the implications for human security, as well as on the links between global environmental change and globalization. Current research explores adaptation as a social process, and the visions and values of youth towards the future in a changing climate. She is particularly interested in the role of consciousness and collaborative power in transformation processes, and on the relationship between personal, cultural, and systems transformations. Her research highlights the importance of integrated, transdisciplinary research.
She has participated in the IPCC Fourth and Fifth Assessment Reports, as well as the Special Report on Managing the Risks of Extreme Events and Disasters to Advance Climate Change Adaptation (SREX).
She has written and co-edited a number of books, including Adapting to Climate Change: Thresholds, Values, Governance (Cambridge, 2009); Climate Change, Ethics, and Human Security (Cambridge, 2010), A Changing Environment for Human Security: Transformative Approaches to Research, Policy and Action (Earthscan, 2013), and Climate Change Adaptation and Development: Transforming Paradigms and Practices (Routledge, forthcoming).
Foredraget er på engelsk, men spørsmålsrunden og diskusjonen vil foregå på norsk.

17.00 Caroline Hargreaves: Grønn økonomi og systemendring!
Caroline Hargreaves er konsulent for Institute for New Economic Futures (INEF), og jobber på prosjektet ‘Den Perfekte Stormen’. Boken forteller om sammenhengen mellom vår tids globale kriser, og hvordan et økonomisk system ute av kontroll har skapt et destruktiv miljø og fortsetter å forsterke finanskrisen, ressurskrisen, klimakrisen og ulikehetskrisen.
Er reform av dagens system nok til å skape en bærekraftig fremtid eller må vi gå hardere til verks? Hargreaves inviterer til felles dialog om innovative løsninger som setter mennesker, dyr og naturen over økonomisk vekst.
Caroline har nylig avsluttet en mastergrad i internasjonal utvikling og humanitære kriser fra London School of Economics (LSE).

18.00: Hilde Opoku: MDG – det nye arbeiderpartiet?
De grønne går inn for kortere arbeidsdag heller enn høyere lønn, og er dermed uenig i Regjeringens og Perspektivmeldingens mål om å tredoble det private forbruket i årene fremover. Lavere arbeidstid er ikke bare bra for vår livskvalitet, men også nødvendig av miljø- og klimahensyn, og dermed hvis vi ønsker å være solidariske både med fremtidige generasjoner, og andre mennesker i verden i dag. Den ”gamle” solidariteten som bare omfatter grupper i vårt eget land her og nå er ikke tilstrekkelig for å skape en grønn fremtid som i lengden vil kunne holde. Den grønne omleggingen MDG jobber for krever at vi utvider perspektivet og finner løsninger som omfatter både jorden vi lever på, de som kommer etter oss, og de som lever på andre deler av kloden.
Hilde Opoku vil også snakke om hva det innebærer å være et blokkuavhengig grønt parti, og hvordan de grønne likevel både er åpen for allianser og vil fortsette å utfordre de rådende politiske strukturene.
Hilde Opoku er nasjonal talskvinne for Miljøpartiet De Grønne, og sitter i bystyret i Trondheim.

19.00: Arne Thodok Eriksen: Krisene i Europa – Grønn politikk i en internasjonal krise.
Arne Thodok Eriksen er forfatter, ingeniør og mangeårig medlem av Miljøpartiet De Grønne og vil blant annet snakke om følgende:
– Utviklingen fram mot krisen.
– Krisen starter – Kollaps i USA, Krisen brer seg over hele verden, Nedsmelting av bankene, Redningspakkene.
– Krisens andre del, Statsgjelden, Kuttpolitikken, Nedoverspiral, Fare for deflasjon.
– Forsøk på løsning i Europa og USA.
– Er krisen over? Ting som går bedre. Problemer som gjenstår. Nye kriser?
– Grunnleggende årsaker til krisen. Kapital / lønnsbalansen. Den uregulerte kapitalen. Indre utarming. Behovet for vekst.
– Løsninger på krisen: Bruk av sentralbank. Reduksjon av spekulativ kapital. Lønnsutjamning Budsjett og pengepolitikk
– Grønn løsning på krisen: Konflikt mellom grønn politikk og keynesiansk politikk. Grønne investeringer. Nedsatt arbeidstid. Omprioritering av økonomiske ressurser. Utjamning.
– Fremtid: Tilbakevendende kriser. Deflasjonsspiral. EU-kollaps? Dollar-kollaps? EU-valg i Europa. En høyreekstrem fremtid?

Møteleder for foredragsprogrammet:
Øyvind Solum, Landsstyremedlem og nestleder for Akershus MDG, leder Nesodden MDG og kommunestyrerepresentant Nesodden

Selv om Nesodden Miljøpartiet De Grønne er arrangør, og mange av foredragsholderne er medlemmer av MDG, er det også noen som ikke er det. Foredragene representerer uansett ikke nødvendigvis MDGs politikk, men står for foredragsholdernes egen oppfatning. I forbindelse med foredragene vil vi vanligvis lage rom for spørsmål og refleksjon med salen. Også folk med tilknytning til eller sympati med andre partier enn MDG er hjertelig velkommen!
Grønn Festival tar forbehold om programendringer.

Foredragsprogram 12 – 20.

12.00: Thomas H. Olsen og Jane H. Johansen: Kokkekurs med Veganmannen og Veganmisjonen!
Matbloggerne Thomas fra Veganmannen.no og Jane fra Veganmisjonen.com demonstrerer hvordan du kan lage hjemmelagde pålegg og nøttemelk. Du får også smake på resultatet.
Jane står bak en av de største veganbloggene i Norden og har gitt ut den første norske veganske kokeboken. Thomas har lagd mat på «God Morgen Norge» ved flere anledninger og har vært deltager på «Kakekrigen» på FEM. Sammen profilerer de nå vegansk mat gjennom en serie med kokkekurs.

13.00: Svenn Arne Lie: En nasjon av kjøtthuer. Ni myter og en løgn om norsk landbrukspolitikk
• Er norske bønder ulønnsomme parasitter med sugerør ned i statskassa?
• Hvorfor spiser vi fire ganger mer kylling enn vi gjorde for 20 år siden?
• Hvorfor sulter én milliard mennesker i en verden som produserer mer mat enn noen gang
Svenn Arne Lie er medforfatter til en bok om noe av det mest grunnleggende ved livene våre: maten.
I ”En nasjon av kjøtthuer” gransker forfatterne ni myter og en løgn om norsk landbrukspolitikk og resultatet er en urovekkende statusrapport om norsk landbruk og en debattbok om norsk landbrukspolitikk på bestselgerlistene!
Svenn Arne Lie (f. 1980) er statsviter og tidligere landbruksforsker. Han jobber som rådgiver i Fagforbundet. Her holder han en innledning basert på boken og åpner for en samtale rundt temaene, og ikke minst; hvordan kunne det gå så galt? Og hva skal til for å utvikle et bærekraftig landbruk i Norge?